XXIX. Vedecká konferencia študentov FAPZ

napísal

Počas univerzitného dňa študentskej vedeckej činnosti, ktorý sa konal 18. apríla 2024 v priestoroch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, sa uskutočnila aj na našej fakulte v poradí už XXIX. vedecká konferencia študentov s medzinárodnou účasťou. Konferencia sa konala pod záštitou dekana fakulty prof. Ing. Marka Hala, PhD. a odbornou garantkou bola prodekanka FAPZ pre vedu, výskum a vnútorný systém kvality vzdelávania prof. Ing. PaedDr. Jana Žiarovská, PhD.

Otvorenia vedeckej konferencie študentov sa zhostili gestori konferencie, doc. Ing. Eva Mlyneková, PhD. a Ing. Marek Rašovský, PhD., ktorí vo svojich príhovoroch zdôraznili význam študentskej vedeckej činnosti a ocenili najmä odvahu vystúpiť pred odbornou komisiou a kolegami. Súťažným charakterom konferencie chceli organizátori zabezpečiť atraktívny, ale férový súboj o hodnotné ceny, podporený argumentmi a kvalitou prezentovaných prác. Na záver otvorenia zaznelo presvedčenie, že „...vďaka priateľskej atmosfére, ktorú chceme šíriť počas trvania celej konferencie, objavíte svoje najväčšie prednosti a nadviažete nové priateľstvá a námety na spoluprácu.“ O slovo sa tiež prihlásil prodekan pre výchovno-vzdelávaciu činnosť doc. Ing. Ľuboš Vozár, PhD., ktorý podporil študentov vo svojej činnosti a poprial im úspešný a informáciami naplnený deň.

Tohtoročnej študentskej konferencie sa zúčastnilo 32 študentov a sme radi, že medzi nimi mali zastúpenie aj dvaja študenti z Indie, čím získala nálepku medzinárodná. Navyše, vedenie fakulty dalo priestor prezentovať svoje práce aj dvom zástupcom zo Strednej odbornej školy poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline, ktorí si prvýkrát otestovali svoje schopnosti na akademickej pôde a my veríme, že v blízkej budúcnosti sa stanú pevnou súčasťou našej fakulty.

Zúčastnení boli podľa príslušnosti zvolenej témy rozdelení do troch sekcií:

  1. 1.sekcia: Rastlinná produkcia
  2. 2.sekcia: Živočíšna produkcia
  3. 3.sekcia: Výživa ľudí

V každej sekcii boli vyhodnotené tri najlepšie práce a študenti navyše mali možnosť hlasovania o tzv. Cenu študenta.

Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:

Sekcia: Rastlinná produkcia

  1. 1.miesto - Lenka Kučerová - Molekulárne profily Mal d1 génu a jeho homológov kabinetných odrôd jabĺk
  2. 2.miesto - Peter Janás - Odozva repy kŕmnej na listovú aplikáciu nanočastíc zinku
  3. 3.miesto - Konidala Kalyan - Effect of Zinc Nanoparticles on Germination of Camelina mircocarpa

Cena študenta – Anastassia Solomka

Sekcia: Živočíšna produkcia

  1. miesto - Stanislav Zaťko - Rizikové faktory výskytu laminitídy u koní
  2. miesto - Miroslav Gaňa - Vplyv mledzivovej výživy na vývin teliat
  3. miesto - Jozef Šuchaň - Vplyv počasia na mliekovú úžitkovosť bahníc vo vybranom poľnohospodárskom podniku

Cena študenta – Miroslav Gaňa

Sekcia: Výživa ľudí

  1. miesto - Annemarie Kukanová - Efekt konzumácie aróniovej šťavy na vybrané rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení u mužov stredného veku
  2. miesto - Monika Ondreičková - Hodnotenie abdominálnej obezity s použitím bioimpedančného prístroja Yscope
  3. miesto - Klaudia Lukáčová - Vplyv konzumácie aróniovej šťavy na hematologický profil postmenopauzálnych žien

Cena študenta – Klaudia Lukáčová

Abstrakty prezentovaných prác študentov sú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov z konferencie, ktorý je dostupný na adrese:

https://vydavatelstvo.uniag.sk/e-ostatne/10155-xxix-vedecka-konferencia-studentov-fakulty-agrobiologie-a-potravinovych-zdrojov-9788055227344.html

Víťazom, ale i všetkým zúčastneným srdečne gratulujeme.

Ísť späť