Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka
29.10.2025
Chov oviec na Slovensku bol posledné roky na ústupe, aj napriek tomu, že naša príroda poskytuje pre takýto chov ideálne podmienky. Opätovný vzrastajúci záujem o ovčie mlieko a výrobky z neho (a nielen tie) spôsobili oživenie ovčiarstva na Slovensku s pozitívnym trendom. K osvete a propagácii konzumácie mäsových či mliečnych ovčích produktov prispievajú aj naše pracoviská Ústav výživy a genomiky a Ústav chovu zvierat. Naši kolegovia už niekoľko rokov participujú na projekte APVV-22-0206 „Toxikologické a nutričné aspekty ovčích produktov vo vzťahu k zdraviu človeka: podpora chovu oviec a zvýšenia konzumácie ovčích produktov na Slovensku“, ktorého garantom je prof. Ing. Róbert Toman, Dr. V uplynulých dňoch zahájili v spolupráci s výživovou poradňou OptiBody v poradí už štvrtú klinickú štúdiu. Aktuálna šesťtýždňová štúdia je zameraná na vplyv konzumácie ovčieho mäsa na vybrané ukazovatele zdravia. Nutričnej intervencii predchádzalo vstupné vyšetrenie – odber krvi s následnou analýzou vybraných biochemických parametrov, vyšetrenie telesnej kompozície, analýza telesných tekutín a meranie tlaku krvi. Po úvodnom zdravotnom skríningu už bola zahájená aj konzumácia na prvom spoločnom obede s rovnakým menu – ovčím mäskom, ktoré bolo pripravené a podávané v stravovacom zariadení GASTROMIR v priestoroch SPU Nitra - ŠJ Mladosť.